Raksun akuutti glaukooma ja goniodysplasia

Kirjoitettu 6.1.2011, päivitetty 26.7.11

Kirjoitan tähän itselleni muistiin ja teille muille luettavaksi glaukoomatapauksemme.

Lisäys: Raksu on tiettävästi ainoa entlebuchi, joka on sairastunut goniodysplasiaan Suomessa. Euroopassa on ollut sairastapauksia aiemmin.

* * *

Kaikki alkoi tiistaina 28.12.2010 kun Raksu siristeli vasenta silmäänsä. Ensin se ei näyttänyt huolestuttavalta, mutta päivän mittaan silmän eteen tuli sumea kalvo. Iltapäivällä soitin eläinlääkärille ja sain ajan keskiviikolle klo 16.30. Epäiltiin raapaisua.

Keskiviikkoaamuna silmä oli turvonnut. Näin jälkikäteen (monta päivää silmää sitten seuranneena) pystyn sanomaan, että silmässä oli painetta ja se oli selvästi kauttaaltaan ulospäin pullistunut. Myös silmäluomet turposivat voimakkaasti ja punoittivat rajusti. Silmä turposi myös otsalta ja silmän alta. Soitin aamulla eläinlääkäriin ja kerroin muuttuneesta tilanteesta, mutta pääsimme lääkäriin vasta iltapäivällä.

Keskiviikkona 29.12. eläinlääkäri Johanna Ranta tutki silmän eläinklinikka Avecissa Porvoossa (1. Se käynti kesti 2,5 h ja palasimme kotiin akuutin glaukoomaepäilyn kanssa. Avecissa ei ole silmän sisäosien tutkimiseen tarvittavia laitteita eikä osaamista, joten he yrittivät saada meille pikaista aikaa sekä yliopistolle että Mevetiin. Lopulta saimme ajan perjantaille silmätauteihin erikoistuvalle eläinlääkärille Anna Valtoselle eläinlääkäriasema Apexiin Malmille.

Johanna konsultoi käyntimme aikana sekä Elina Rusasta että Sari Jalojärveä ja Raksu sai ensiavuksi Mannitolia suoraan suoneen sekä mukaan Trusopt-paineenalentajaa ja antibiootin. Mannitol+Trusopt+Oftan Akvakol tehosivatkin jonkin verran, ainakin silmäluomien turvotus hävisi ja silmä näytti paremmalta. Torstaina kävimme vielä pikakontrollissa Avecissa toteamassa että muutosta huonompaan ei ole tapahtunut. Johannalle ja muille Avecin työntekijöille kuuluu isot kiitokset ensihoidosta ja kaikesta avusta.

Perjantaina 31.12. silmätauteihin erikoistuva eläinlääkäri Anna Valtonen(2 tutki silmän ja totesi etukammiossa olevan tulehduseritettä sekä mittasi silmän paineen, joka oli 56 mmHg. Normaali silmänpaine koiralla on 15-25 mmHg. Silmä todettiin jo käytännössä sokeaksi. Saimme lääkitykseksi Xalatan+Cosopt+Maxitrol-tipat sekä Rimadylia särkyyn. Sekä Xalatan että Cosopt alentavat painetta ja poistavat tulehdusta, Maxitrol on antibiootti. Seuraava aika varattiin maanantaille 3.1. Kiitokset myös Annalle hoidosta!

Uudenvuodenaatto ja -päivä menivät tippoja tiputellessa. Xalatan annettiin 2xvuorokaudessa, Cosopt-tippaa 4xvuorokaudessa ja Maxitrolia 6xvuorokaudessa. Tiheimmillään siis 4 tunnin välein, myös yöllä, laitoin tipan silmään. Raksu oppi jo ehdollistumaan tippojen laittoon, vaikka se ei tykännyt siitä, kuola alkoi valua kun otin tippapurkin käteen. Perjantaina ja lauantaina tilanne näytti paremmalta, silmä oli mielestäni vähemmän turvoksissa.

Sitten sunnuntaina tilanne muuttui taas. Jossain vaiheessa iltapäivällä/illalla silmä alkoi pullottaa enemmän edestä ulospäin lääkityksestä huolimatta. 3.1. maanantaiaamuna klo 8 ajoin suoraan Porvoon eläinlääkäriasemalle(3, jossa silmätauteihin erikoistunut Tarja Kolisoja työskentelee ja oli palannut lomalta. Saimme ajan klo 10:ksi. Samassa yhteydessä peruin Apexiin varatun kontrolliajan.

Tarja tutki silmän klo 10 ja totesi paineen tuhonneen silmän sisäosat lääkityksestä huolimatta. Silmän rakenne oli pettänyt, joten siitä syystä se pullotti eteenpäin. Paine oli edelleen (taas?) 53 mmHg ja silmä oli erittäin kivulias, joten se oli parempi poistaa. Varasimme poistoajan keskiviikolle 5.1. ja lääkitystä jatkettiin siihen saakka.

Operaatio tehtiin keskiviikkona 5.1. ja kesti 1,5 h. Koirien akuutti glaukooma on usein seurausta goniodysplasiasta, joka on silmän kammiokulman rakenteen muutos. Vakava-asteisena tämä saattaa johtaa glaukooman kehittymiseen. Goniodysplasia saattaa olla synnynnäinen, mutta se voi kehittyä silmään myös myöhemmin esim. värikalvon tulehduksen (iriitti) tai jonkin ulkoisen tekijän seurauksena. Raksun terve oikea silmä tutkittiin samassa yhteydessä gonioskopialla. Tuloksena oli, että myös oikeassa silmässä on ahdas kammiokulma ja vakava-asteinen goniodysplasia. Suurella todennäköisyydellä siis myös oikea silmä tuhoutuu joskus.

Sveitsissä on tutkittu entlebuchien silmäsairauksia kymmenen vuoden seurantatutkimuksella vuosina 1999-2009 (4. Näistä 798 tutkitusta koirasta ~2 % sairasti goniodysplasiaa eli 15 koiraa kymmenessä vuodessa. Meille kävi huono tuuri kun jossain Raksun sukulinjoissa on käytetty sairasta koiraa ja tauti tuli esiin meillä. Gonioskopia on yksinkertainen tutkimus, joten toivon, että kasvattajat jotka tutkituttavat koiransa PRA:n varalta, teettäisivät samalla myös gonioskopia-tutkimuksen. Glaukooma ei ole koiralle eikä omistajille mukava sairaus.

Raksun poistettu silmä ommeltiin umpeen ja tikit poistetaan 17.1. Koira on jo opetellut puolisokeana elämistä viikon verran, joten tilanne muuttuu enää ainoastaan kipujen lieventymisellä ja häviämisellä arpien parantuessa. Odotan innolla kevättä ja mitä vielä ehdimme koiran kanssa touhuta. Oikeaan silmään tiputetaan ennaltaehkäisevää antibioottitippaa, koska pienikin tulehdus voi laukaista siinäkin glaukooman. Oikean silmän paine kontrolloidaan taas kuukauden päästä.

Kiitokset myös Tarjalle hyvästä työstä! Silmien (tai oikeammin silmän+kuopan) tilan seuranta (ja tämä kirjoitus) jatkuu ajan kuluessa eteenpäin. Kysyin myös Tarjalta olisiko vasen silmä säästynyt, jos olisimme päässeet aiemmin erikoistuneen lääkärin hoitoon, mutta Tarja oli sitä mieltä, että ei olisi. Silmässä oli niin raju sisäinen tulehdus, että se olisi tehnyt vaurioita joka tapauksessa. Huono tuuri kaikenkaikkiaan.

Rahaa on tähän mennessä kaikkiaan mennyt noin 850 euroa, mutta toivon, että vakuutus korvaa hoitokuluja. Tässäkin mielessä olisi reilua, että kasvattajat tutkisivat jatkossa sukua jatkavien koiriensa silmät laajasti. Euroopassa käsittääkseni gonioskopiaa tehdään jo entlebucheille laajemminkin, koska glaukooma on siellä yleistynyt. Ja informoikoon tämä kirjoitus osaltaan kaikkia tulevia pennunostajia entlebuchien silmäsairauksista, joita goniodyslasian lisäksi on PRA ja katarakta. Googlaa lisätietoja.

Viittaukset
1) Eläinklinikka Avec www.elainklinikka.com
2) Malmin eläinklinikka Apex www.apexvet.fi
3) Porvoon eläinlääkäriasema www.porvoonelainlaakariasema.fi
4) Nadine Kuster Erbliche Augenerkrankungen beim
Entlebucher Sennenhund, Zurich 2010 http://www.zora.uzh.ch/35587/2/Diss_ESH_Kuster_final.pdf
5) Glaukoomasta http://www.apexvet.fi/webclinic/Sari/Glaukooma.pdf
6) Silmän rakenteen puutoksista http://www.apexvet.fi/webclinic/Sari/pektinaattiligamenttidysplasia.pdf
7) Elämää sokean lemmikin kanssa http://www.apexvet.fi/webclinic/Sari/Sokea_lemmikki.pdf

2 comments:

  1. Voi kauheeta miten tollasta voi sattua.. Onneksi saitte hyvää hoitoa ja Raksu on parantumassa! Itse käytän koiraani eläinklinikalla Helsingissä, jos jotain sattuu! Raksulle paljon tsemppiä!

    ReplyDelete
  2. Tekstisi kuullostaa hyvin tutulta. Meillä kävi 1,5 vuotta sitten samoin manchesterinterrierillemme, asuimme tuolloin Joensuussa. Onneksemme Joensuussa oli eläinlääkärinä silmiin erikoistunut Jari Aho, joka diagnosoi heti glaukooman. Meilläkään eivät tipat auttaneet, joten vaihtoehtona oli silmän poisto tai paineen poisto silmästä. Vain Aho tekee suomessa tätä jälkimmäistä, jossa ei siis tarvitse koiran silmää poistaa ollenkaan, vaan silmästä otetaan pois painetta auheuttava neste ja tilalle laitetaan antibiootin tapaista ainetta. Näin silmän paine häviää kokonaan ja silmästä tulee hieman tavallista pienempi, mutta koira näyttää lähes normaalilta ja saa pitää silmänsä, vaikka silmä sokea onkin. Lisäksi tämä operaatio on paljon halvempi kuin silmän poisto. Ehdottomasti suosittelen ajamista Joensuuhum saakka, jos toisella koirallanne jouduttaisiin myös silmä poistamaan. Tsemppiä glaukooman kanssa! :)

    ReplyDelete